In opdracht van gemeente Delfzijl, Appingedam en Loppersum ondersteunen diverse thuiszorgorganisaties ouderen en mensen met een beperking. Door de vergrijzing en het langer thuis wonen van ouderen is de vraag naar nieuwe medewerkers groot. Ook vakanties zorgen voor extra vraag naar personeel. Waar komen die nieuwe krachten vandaan? Een inschrijfochtend georganiseerd door Werkplein Fivelingo en thuiszorgorganisaties levert nieuwe medewerkers op, zoals Wanda. 

Wanda werkt sinds kort bij thuiszorgorganisatie Tzorg. Haar klant, bewoner van de Paasweide in Appingedam, is een welbespraakte man. Wanda kan het prima met hem vinden. “Ik ben een doorpakker in mijn werk. Natuurlijk ben ik vooral aan het schoonmaken, maar het contact met mijn klant is ontzettend leuk. Da’s echt een groot voordeel van het werken bij mensen thuis”.

Wanda is bij Tzorg gekomen na het eerste contact op een inschrijfochtend van Werkplein Fivelingo. Wanda: “Ik had al jaren een uitkering en het ging niet altijd even lekker in mijn leven.

De uitnodiging kwam als geroepen. Ik heb veel zorginstellingen gebeld voor een baan. Vroeger heb ik al in de zorg gewerkt. Voor veel banen moet ik weer 3 jaar naar school. Dat zie ik op mijn leeftijd niet meer zitten. Ik wil werken!”

Wanda: “Deze baan helpt mij enorm. Ik zou graag nog meer uren willen werken, zodat ik geen uitkering meer nodig heb. Ook wil ik graag leren werken met een computer. Die heb ik niet.” Lachend: “Misschien dat Werkplein Fivelingo mij daarmee kan helpen.”

Anneke Rugge, coördinator bij Tzorg: “Met Wanda had ik meteen een klik. Ze is een harde werker en heeft echt oog voor onze klanten. Dat is ook wat wij willen. Als thuiszorg medewerker ben je immers de ogen en oren van de zorg. Dementie en eenzaamheid komen bij ouderen steeds vaker voor. Dan is zo’n eerstelijns signaal belangrijk.”

“Initiatieven zoals de inschrijfochtend samen met Werkplein Fivelingo en onze vakgenoten is wat mij betreft geslaagd. Het menselijk contact is er meteen. Je voelt snel aan of het goed zit.  Er waren ook kandidaten van het Noorderpoort aanwezig. Stuk voor stuk gemotiveerde kandidaten, als werkgever in de zorg moeten we meer letten op competenties en intrinsieke motivatie, zoals bij Wanda. Dat maakt je arbeidsmarkt veel groter.”

Werkgeversadviseur Priscilla Minkman van Werkplein Fivelingo: “Wanda is echt de juiste persoon op de juiste plek. Samenwerken loont, is het motto van onze arbeidsmarktregio Werk in Zicht. Dat klopt dus. We zitten niet stil.: We zijn met thuiszorgorganisaties en gemeenten wel in gesprek over een manier om gezamenlijk mensen aan meer uren te helpen. Met voldoende uren komen mensen wel uit de uitkering.”

Op de foto v.l.n.r.: Anneke Rugge, Priscilla Minkman en Wanda.