Sociaal Plein Delfzijl publiceert regelmatig artikelen waarin onze klanten voorkomen. Lees het verhaal van Claudia Beuving, aan de slag bij Hof van Daam in Appingedam, gepubliceerd op de gemeentepagina (Delfzijl) in de Eemsbode van 25 september 2019. 

‘Meisjes, waar ligt Schotland?’

In de bediening werken? Claudia Beuving dacht dat ze dat nooit zou durven. Tegenwoordig serveert ze met veel plezier in thee- schenkerij Hof van Daam in Appingedam. Samen met eigenaresse Hennie Hofman en haar voormalig werkcoach Lisette van der Veen vertelt ze over de omslag.

Van nee naar ja

‘De eerste keer naar de Hof van Daam vond ik heel spannend’, vertelt Claudia. ‘Ik wist niet wat ik kon verwachten en ik was er nog nooit geweest, maar ik had meteen een goed gevoel.’ Hennie valt Claudia enthousiast bij: ‘Dat was bij mij precies zo. Ik dacht ze past bij mij.’ Claudia kon niet wachten om te beginnen. ‘Eerst werkte ik bij kerkje Nicolaas, maar daar moest ik er niet aan den- ken om in de bediening te staan.’ Bij de Hof van Daam veranderde dat al binnen een paar weken. ‘Eerst zei ik steeds nee, als Hennie me vroeg om iets weg te brengen’, vertelt Claudia. ‘Tot Hennie me vroeg om het samen te doen, dat wilde ik wel en na een paar weken durfde ik het gewoon alleen.’ ‘Echt heel mooi om te zien’, vindt Lisette. Zij is teamcoördinator bij Cosis en was vanuit deze organisatie Claudia’s werkcoach. Cosis ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking of psychische problemen, zodat ze naar vermogen mee kunnen doen in de maatschappij. ‘Weet je nog Claudia in het begin? Hoe groot de stap leek? We dachten we moeten maar zien of het lukt en moet je nu eens kijken!’

Niks moet

‘Wat een heel groot verschil is met mijn vorige werk bij Kerkje Nicolaas’, legt Claudia uit. ‘Daar was ik met mede-cliënten. Bij Hof van Daam is het rustiger en soms drukker, maar je werkt veel meer een op een en dat vind ik veel prettiger.’ Voor Hennie is het ook fijner, want zij draaide de theeschenkerij sinds de oprichting eerst een aantal jaren alleen. Hennie: ‘Ik zeg altijd alles is een leerproces. Je kunt niet direct alles en je moet niks. Als Claudia zegt dat ze iets niet wil doen, dan snap ik dat wel. Alles heeft tijd nodig. Met bakken is dat net zo. Mislukt er een keer iets, jammer dan, de prullenbak heeft ook honger.’ ‘Dat vind ik zo mooi aan jou, Hennie’, zegt Lisette. ‘Jij hebt dat zo goed op Claudia over- gebracht en daar heeft Claudia heel veel zelfvertrouwen door ge- kregen, dat hadden wij op deze manier niet kunnen bieden.’

Claudia: ‘Ik zeg nu vaak tegen Hennie; Laat mij dat maar doen. Dan is er een High Tea en dan leg ik uit dat je van hartig naar zoet eet en wat alle verschillende dingen zijn.’ Hennie: ‘Laatst hoorde ik Claudia zo’n uitleg geven en toen dacht ik: hee dat ben ik! Zo zie je maar weer hoe goed ze alles in zich opneemt!’

Eerste beschutte werkplek

‘De soort baan die Claudia heeft, heet een beschutte werkplek’, legt Lisette uit. ‘Dat betekent dat Claudia sinds 1 maart een werkplek heeft bij Hof van Daam, maar stel dat het toch te zwaar zou zijn, dan kan Claudia altijd terugkeren naar Cosis. Voor die tijd begeleidde ik Claudia. Zo ging ik bijvoorbeeld mee naar het eerste gesprek met Hennie en hield ik contact met Claudia over

hoe het ging en kon ik haar ondersteunen als ze ergens tegenaan liep. Dat heb ik nu officieel overgedragen.’ Claudia’s dienstver- band loopt via Werkplein Fivelingo. ‘Ik was de eerste, toch?’ merkt Claudia op. ‘Klopt’, zegt Lisette. ‘Na jou is er nog iemand vanuit dagbesteding op een beschutte werkplek aan het werk ge- gaan.’ Hennie vindt het een heel mooi systeem: ‘Een op een werken of zoals wij hier samen werken met Claudia en ook haar collega Sanne, dat werkt zo mooi. We komen van alles tegen tijdens het werk. Zo hebben we veel vaste gasten, maar ook bezoekers uit andere landen. Duitsland, Engeland en laatst ook een groep Schotten. Dan pak ik de kaart erbij en vraag ik de meisjes: waar ligt Schotland? Zo leren ze van alles. Soms gaat hun ontwikkeling zelfs zo snel dat ik ze gewoon af moet remmen.’

Sociaal Plein Delfzijl
Een plein is de plek waar mensen elkaar ontmoeten. Dat wil het Sociaal Plein Delfzijl ook zijn: de plek waar mensen elkaar ontmoeten die zorg en hulp nodig hebben en kunnen bieden. We doen het samen! Op de gemeentepagina vertellen mensen hun ervaringen en laten zien hoe zij hulp en zorg hebben geor-ganiseerd. Claudia Beuving werkt met veel plezier bij Hennie Hofman’s Theeschenkerij Hof van Daam. Lisette van der Veen is als coach betrokken vanuit Cosis Dagbesteding, want Claudia’s baan is een beschutte werkplek. Wat dit inhoudt en hoe het werkt, vertellen de drie dames in dit interview.

www.sociaalpleindelfzijl.nl

Gemeenteberichten, Sociaal Plein Delfzijl, Eemsbode week 37 2019