Ondersteuning ondernemers in verband met Corona

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkt de maatregel verder uit. De maatregel gaat met terugwerkende kracht in per 1 maart 2020 en duurt vooralsnog tot 1 juni 2020.

Veel ondernemers ondervinden de gevolgen van de maatregelen rondom het coronavirus.  Op 17 maart 2020 heeft het kabinet nieuwe maatregelen bekend gemaakt voor ondernemers. Het kabinet stelt een tijdelijke, versoepelde regeling in om zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers, te ondersteunen zodat zij hun bedrijf kunnen voortzetten. De voorgestelde regeling is op www.Rijksoverheid.nl na te lezen.

Het kabinet stelt een tijdelijke, versoepelde regeling in om zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers, te ondersteunen zodat zij hun bedrijf kunnen voortzetten. De regeling wordt uitgevoerd door gemeenten. Zelfstandigen kunnen voor een periode van drie maanden, via een versnelde procedure, aanvullende inkomensondersteuning krijgen voor levensonderhoud. 

Deze vult het inkomen aan tot het sociaal minimum en hoeft niet worden terugbetaald. Er is in deze tijdelijke bijstandsregeling voor zelfstandig ondernemers geen sprake van een vermogens- of partnertoets. Ondersteuning volgens deze tijdelijke regeling is ook mogelijk in de vorm van een lening voor bedrijfskapitaal, tegen een verlaagd rentepercentage.

Waar en wanneer kunt u aanvragen?

Bent u zelfstandig ondernemer (inclusief  zzp-ers) en woont u in de gemeente  Appingedam, Delfzijl of Loppersum? Dan vraagt u aan bij Werkplein Fivelingo. Klik hier

Meer informatie 

Via onderstaande kanalen kunt u meer informatie krijgen over maatregelen en ondersteuning rondom het Corona-virus

Telefoonnummers

VNO-NCW en MKB-Nederland samen met de Kamer van Koophandel een loket geopend. Dit loket is te bereiken via telefoonnummer: 0800-2117. Het loket is ook te bereiken via www.kvk.nl/coronaloket. Daarnaast heeft de overheid een crisisnummer geopend voor algemene vragen over het coronavirus: 0800-1351.

Praktische vragen

De KVK heeft ook een praktische lijst met vragen online gezet. Bij dit KVK Coronaloket komen duizenden ondernemersvragen binnen over bedrijfsvoering, personeel en regelgeving. Een overzicht van de belangrijkste vragen en antwoorden over corona vind je hier.

Overzicht maatregelen voor banen en economie

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/nieuws/2020/03/17/coronavirus-kabinet-neemt-pakket-nieuwe-maatregelen-voor-banen-en-economie

Extra tijdelijke ondersteuning voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers)

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zelfstandigen-zonder-personeel-zzp/extra-tijdelijke-ondersteuning-voor-zzp-ers

(Uitstel) betaling van belastingen (inclusief ZZP-ers)

Bent u ondernemer of zzp’er en hebt u betalingsproblemen door het coronavirus? Dan kunt u bij de Belastingdienst onder andere vragen om bijzonder uitstel van betaling.

Meer informatie: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/berichten/nieuws/uitstel-betaling-gevolgen-coronavirus

Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid

Het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) helpt werkgevers om hun werknemers met een vast en met een flexibel contract door te betalen.  

Meer informatie www.uwv.nl en  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/vraag-en-antwoord/aanvragen-werktijdverkorting-en-ww-uitkering-personeel

Horeca ondernemers

Op de website van Koninklijke Horeca Nederland vinden horecaondernemers 

Zie ook: https://www.khn.nl/lobby/khn-lobby/gezondheid/coronavirus

Coronavirus en zakendoen in het buitenland

Welke gevolgen heeft het coronavirus voor u bij internationaal zakendoen?

Meer informatie is te vinden op: https://www.rvo.nl/coronavirus/veelgestelde-vragen-zakendoen-en-coronavirus-land

Landelijk initiatief toerisme

Gecoördineerd door Gastvrij Nederland gaat NBTC  met de sector aan de slag om de impact van het coronavirus op de bezoekerseconomie te beperken en versneld te herstellen.

Zie ook: https://www.nbtc.nl/nl/home/artikel/update-impact-coronavirus-op-toerisme-in-nederland.htm

BMKB-regeling

Ondernemers die in de problemen komen door het coronavirus kunnen zich vanaf 16 maart aanmelden voor de verruimde borgstelling midden- en kleinbedrijf. 

Meer informatie: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/borgstelling-mkb-kredieten-bmkb

Eerste hulp Bij Corona voor Ondernemers: EHBC

EHBC is een nieuwsvoorziening van Werkplein Fivelingo rondom corona. Lees meer